PRVA SOLARNA ELEKTRANA GORENJA U SRBIJI IZGRAĐENA U ZAJEČARU

PRVA SOLARNA ELEKTRANA GORENJA U SRBIJI

solarna elektrana

U Zaječaru je izgrađena prva solarna elektrana Gorenja u Srbiji. Solarna elektrana je izgrađena na nadstrešnicama parkinga ispred fabrike. Pokriva površinu od oko 2.500 m2. Sastavljena je iz 928 solarnih panela, koji daju ukupnu snagu 222 kW. Očekuje se da će godišnje proizvoditi 258 MWh električne energije, što treba da zadovolji potrebe 57 domaćinstava.

Korist od izgrađene elektrane je višestruka. S obzirom da je elektrana postavljena baš iznad parkirališta, poboljšanisu uslovi parkiranja zaposlenih. Solarni paneli ne samo da skupljaju solarnu energiju, već štite automobile od vremenskih nepogoda. Osim snabdevanja 57 domaćinstava godišnje električnom energijom, elektrana će značajno doprineti i smanjenju emisije ugljen dioksida u atmosferu za oko 180 t godišnje. Pošto jedno drvo smanjuje emisiju ugljen dioksida za 22 kg na godišnjem nivou, a u toku svog života za jednu tonu, znači da će solarna elektrana zameniti oko 180 zasađenih stabala godišnje.

Solarnu elektranu Gorenja u Zaječaru je 5. juna posetio i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji je tom prilikom izjavio: „Ja mogu samo da pozdravim odluku Gorenja, kompanije koja ne samo da ima 3 fabrike u Srbiji, već se pokazala i kao društveno odgovorna kompanija. Kad bi svako preduzeće uradilo ovo što i Gorenje, značajno bismo povećali potencijal snabdevanja električnom energijom, posebno što se radi o energiji Sunca, koja je besplatna“.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.